Informații utile

De unde începem?

Sistemul tehnic de acoperiș verde / green roof montat pe terasele clădirilor îmbunătățește semnificativ hidroizolația, termoizolația și fonoizolația clădirii, iar celor din jur oferă o priveliște plăcută, îmbunătățind calitatea vieții urbane.

Deoarece proiectul Acoperișul Verde a fost unul experimental și de pionierat, prin montarea primelor terase din România pe blocuri vechi, echipa de proiect a urmat mai mulți pași pentru a asigura și testa legalitatea unui astfel de demers.

CERERI

Aprobări

DOCUMENTAȚIE

Pentru a putea descărca documentele selectate, avem nevoie de numele, prenumele și adresa ta de email.


    Asociația de Proprietari

    Se va identifica o asociație de proprietari ce dorește montarea unui sistem green roof, ideal ar fi că acest bloc să fie reabilitat termic, primăriile au campanii de reabilitare și se reabilitează și terasele scăzând astfel din costurile sistemului de green roof.

    * Dacă este reabilitat de primărie atunci trebuie să treacă cel puțîn cinci ani de la recepția lucrării pentru a realiza orice altă lucrare în cazul în care sunt folosite fonduri UE.

    Obținerea acordului din partea Asociației de Proprietari

    Terasă blocului este proprietate comună, așa cum este uscătoria, casă scării, liftul, ghenă ori altă dependință. Orice decizie se ia prin vot majoritar prin convocarea unei ședințe extraordinară anunțată prin afișarea convocării în spațiile comune.

    Dacă la prima dată stabilită pentru ședința extraordinară nu se întrunesc 50+1 din numărul total de membrii ai asociației atunci trebuie convocată din nou ședința în termen de zece(10) zile calendaristice și se va trece la votul final indiferent de numărul celor prezenți; acordul se va obține cu 50+1 din numărul celor prezenți. Asociațiile de Proprietari sunt persoane juridice și sunt reglementate de Legea nr. 230/2007. Puteți accesa un extras privind înfiinţarea, organizarea și administrarea asociației de proprietari.

    Autorizație de construire

    După obținerea acordului, continuăm demersul în cazul în care avem nevoie de o autorizație de construire, astfel:

    Cartea Imobilului

    O documentație tehnică ce nu ar trebui să lipsească din arhivă asociației de proprietari. În cazul în care această carte nu se regăsește în arhivă asociației de proprietari, blocurile reabilitate de către primarii au necesitat întocmirea unei noi documentații tehnice, astfel, se pot obține printr-o cerere depusă la Registratură. În cazul Primăriei Sector 1 am primit documentul solicitat în termen de 15 zile și am plătit o taxa, de copiere a documentului, de 87 ron.

    Expertiză tehnică de structură

    După obținerea documentației tehnice a blocului, vom solicită o expertiză tehnică de structură pentru a verifica încărcarea maximă posibilă/admisă pentru terasă acestuia. Această expertiză se realizează de firme private, specializate, și pot costă între 1000 și 5000 euro. Așa cum știam deja din reglementările legale ale sitemelor de green roof, în România, terasele blocurilor construite înainte de 1989 pot suporta o încărcare suplimentară de 200kg/mp.

    Opinie Primărie

    Deoarece autorizațiile de construire se obțin de la primărie iar sistemul de green roof este o necunoscută pentru mulți specialiști din cadrul acestora, am cerut un punct de vedere în acest sens prin depunerea unei cereri către Primar însoțită de descrierea proiectului, acte ce demonstrează acordul Asociației de Proprietari, expertiză Tehnică de Structură, poze din locație, fișe tehnice ale elementelor ce compun sistemul.

    Articolul 11

    Sistemul tehnic de acoperiș verde a fost reglementat în România relativ recent, în principiu, nu este necesară obținerea unei autorizații de construire conform art. 11 din legea 50/1991, actualizată 2018, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, articol ce menționează excepțiile:

    “Articolul 11 (1) Se pot execută fără autorizație de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor:

    a) reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă formă acestora și materialele din care sunt executate;

    b) reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează formă, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepția clădirilor declarate monumente istorice, în condițiile legii;

    f) reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;

    h) lucrări de reparații, înlocuiri ori reabilitări fără modificarea calității și formei arhitecturale a elementelor de fațada, dacă aceste lucrări nu se execută la construcțiile prevăzute la art. 3 alin.(1) lit. b) , astfel: 3.b) lucrări de reabilitare energetică a anvelopei și/sau a acoperișului – dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/șarpantă. “

    Acoperișul în cifre

    0 ani

    Durata medie de viață a unui acoperiș verde (până la 100 de ani)

    0 %

    Reducerea solicitării sistemului de canalizare (apa pluvială)

    0 %

    Economisesc gospodăriile din costurile de încălzire/răcire

    0 DB

    Reducere de cca. 99% a radiațiilor din intervalul 2GH (rețelele de telecomunicații)

    0 MC/AN

    Reducerea consumului de gaz a unei clădiri de birouri

    0 °C

    Temperatura maximă a clădirii pe timp de vară (efect de răcire)

    manual

    Manual de bune practici

    Știm că totul se mișcă cu rapiditate, fie că ai un program încărcat la job sau ești pe drum călătorind. Așa că am creat pentru tine un manual online, la un click distanță pe gadget-ul tău preferat. O lectură educativă gata de calătorie!

    Pentru a putea descărca Manualul de bune practici “Acoperișul Verde” avem nevoie de nume, prenume și adresa ta de email.

      VREAU SĂ FIU VOLUNTAR!

      Dorești să ajuți la binele comun?
      Ești o persoană activă?
      Dorința, proiectele și ritmul asociației, implementează treptat un nou mod de viață, mai curat, mult mai sănătos, care vine în sprijinul următoarelor generații. Înscrie-te ca voluntar al Asociația Cartier Aviației și hai să schimbăm lumea!