De ce să alegem acoperișurile verzi

Acoperișurile verzi pot fi amplasate oriunde: pe case, școli și chiar supermarketuri. Știm deja că arată bine, dar care sunt avantajele reale ale instalării unui acoperiș verde?

Beneficii ecologice:

Flora și fauna din zonele urbane. În plus, atrag insecte precum fluturi, gândaci și albine. Acoperișurile verzi sunt medii perfect fabricate pentru a promova biodiversitatea și pentru a compensa zonele verzi pierdute din orașe.

Beneficii pentru mediu:

Beneficiile pentru mediu ale sistemelor verzi de acoperiș includ: reținerea apei de ploaie, îmbunătățirea calității aerului și reducerea efectului de căldură.

Acoperișurile verzi pot ajută la prevenirea inundațiilor locale. În funcție de sistemul ales, scurgerea de apă poate fi redusă cu peste 50% în comparație cu acoperișurile de ardezie. Majoritatea apei reținute pe acoperiș se va evaporă și va reveni la ciclul natural al acesteia. Orice exces de apă poate fi filtrată și drenată în sistemul de canalizare și de drenare al clădirii.

Acoperișurile verzi pot reduce impactul poluării aerului din oraș. Plantele îmbunătățesc calitatea aerului. Un metru pătrat de acoperiș verde poate filtra 0,2 kg de smog.

Căldură în exces din clădirile rezidențiale, industria și traficul contribuie la creșterea temperaturilor din spațiile urbane. Temperatura unui oraș, în comparație cu mediul rural, este denumită efect de insula de căldură urbană și poate afecta negativ sănătatea locuitorilor. Un acoperiș verde poate absorbi o parte din căldură, iar sistemul natural de evaporare va răci și umidifică aerul, contribuind la scăderea temperaturii.

Beneficii financiare:

Beneficiile financiare ale instalării unui acoperiș verde pot include: izolare termică crescută și durata de viață mai mare a acoperișului. Un sistem de acoperiș verde poate reduce costurile de funcționare ale unei clădiri. Sistemul va crește izolația termică a unei clădiri, ceea ce contribuie la reducerea costurilor de încălzire. Se estimează că un acoperiș de acest fel mediu va dura între 15 și 25 de ani.

Pentru că s-a conștientizat și la noi importantă unui acoperiș verde, Asociația Cartier Aviației a demarat proiectul Acoperișul Verde, susținut de Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București. Deja primul bloc din Aviației cu acoperiș verde există, fiind și un exemplu al funcționalității acestei metode inedite în țară noastră, însă deja aplicată în Germania unde populația este constant “educată” de ceva timp despre modul în care funcționează aceste acoperișuri verzi.

Oamenii trebuie sa fie informați despre beneficiile expuse mai sus, dar și despre alte avantaje cum ar fi:

  1. Acoperișurile verzi pot proteja apartamentele de la ultimul etaj de infiltrarea apei, vegetația acționând că un tampon la condițiile externe de mediu.
  2. Acționează că o barieră pentru condițiile meteorologice extreme, cum ar fi grindină.
  3. Acoperișurile verzi pot contribui la reducerea zgomotului; acestea pot reduce reflectarea sunetului cu până la 3 dB și pot îmbunătăți izolarea fonică cu până la 8 dB, ceea ce ar putea fi benefic pentru locuințele din apropierea aeroporturilor.

Proiectul este unul ce trebuie salutat și promovat pentru că merităm să respirăm un aer mai curat. Și, dacă Bucureștiul a dat tonul, poate în curând vom vedea o astfel de ințiativă și în alte orașe ale țării.

By Blogatu (blogatu.ro)

http://blogatu.ro/2019/08/de-ce-sa-alegem-acoperisurile-verzi.html?fbclid=IwAR2va6dqVf6AG8BkVoi7LxWM1pOir-OLJuWY77wQqnN6KViIyxpS26OH_pg