De ce acoperișuri verzi?

Implementarea acoperișurilor verzi în zonele urbanizate aduce multe avantaje pentru sectoarele publice, private, economice și sociale. În timp ce toate acoperișurile verzi au funcții asemănătoare, fiecare proiect este unic, astfel încât performanțele acoperișului vor varia în funcție de regiune, climă, clădire și tip de acoperiș verde. Deși în Europa se practică implementarea acoperișurilor verzi de foarte mult timp, în România lucrurile abia acum încep să se miște. Însă, mai bine mai târziu decât niciodată. Faptul că am început să ne mișcăm se datorează și unor asociații precum Asociația Cartier Aviației care a demarat proiectul “Acoperișul Verde”. Trebuie să subliniem faptul că proiectul este finanțat de Fondul IKEA pentru Mediul Urban. Este un proiect îndrăzneț, care a început deja să dea roade și care a fost primit de comunitatea mai bine decât se speră. Asta pentru că oamenii au înțeles care sunt avantajele unui acoperiș verde. 

Acoperișurile verzi reduc scurgerile apelor pluviale

În timpul ploilor abundente sau continue, scurgerile pot copleși infrastructură colectării apei pluviale. Mediile de creștere ale acoperișului verde rețîn apă de ploaie și, împreună cu plantele, returnează o parte din această apă în atmosfera prin evaporare. Apă de ploaie este redusă în volum. În plus, apă de ploaie care curge pe un acoperiș verde este mai curată decât cea care se scurge de pe un acoperiș convențional.

Acoperișurile verzi reduc fluxul de căldură

Acoperișurile verzi reduc fluxul de căldură prin acoperiș și o utilizare a unei energii mai reduse pentru răcire sau încălzire poate duce la economii semnificative. Vara, acoperișul verde protejează clădirea de căldură solară directă. În timpul iernii, acoperișul verde minimizează pierderea de căldură, funcționând că un sistem de izolare pe acoperiș. Economisirea energiei se traduce prin mai puține emisii de gaze cu efect de seră.

Acoperișurile verzi îmbunătățesc calitatea aerului

Plantele ne protejează împotriva particulelor de praf din aer. Temperaturile din centrul urban pot fi cu 3-5 grade C mai calde decât zonele rurale și suburbane. Acoperișurile verzi au menirea de a oferi un echilibru și, prin urmare, o temperatura mult mai plăcută.

Acoperișurile verzi pot servi ca habitat

Acoperișurile pot servi drept refugiu pentru creaturi care lupta pentru supraviețuire. Păsările care se cuibăresc la sol folosesc acoperișuri. În plus, acoperișurile verzi sunt habitatul ideal pentru albine, fluturi și alte insecte.

Acoperișurile verzi rezistă mai mult

Acoperișurile verzi acoperă clădirea protejând-o de razele UV și de fluctuațiile extreme de temperatura zilnice. Această protecție extinde durata de viață a hidroizolației de două ori mai mult față de acoperișurile convenționale, ceea ce înseamnă că membranele de sub acoperișurile verzi durează de două ori mai mult decât cele de pe acoperișurile tradiționale.

Acoperișurile verzi oferă spațiu „suplimentar

Acoperișurile verzi oferă un spațiu extra în densitatea crescândă a orașelor noastre. Acoperișurile pot fi dezvoltate în spații sociale și de agrement și utilizate pentru agricultură urbană. De asemenea, pot fi folosite pentru întâlniri și recreere.

Acoperișurile verzi oferă atât de multe avantaje, este greu de imaginat să le enumerezi pe toate

Alte beneficii ar fi:

-Prin îmbunătățirea eficienței energetice și abordarea „Efectului insulei de căldură urbană”, putem fi mai bine pregătiți și adaptați la schimbările climatice.

-Pacienții din spitale cu vedere naturală își pot ameliora simțitor starea de sănătate.

-Reprezintă oportunități de reciclare a agregatului și a compostului.

-Oferă o stare de bine oricui vede sau se plimbă pe un astfel de acoperiș.

“Acoperișul Verde” este proiectul care poate face toate acestea posibile. Ce mai așteptăm?

BY CALUGARU MARIUS (ZIARUL LUI IPU)

https://www.ziarulluiipu.ro/2019/11/21/de-ce-acoperisuri-verzi/