Arhitectură modernă și „durabilă” arată un interes din ce în ce mai mare pentru acoperirea clădirilor cu plante, datorită numeroaselor beneficii ale acestor tipuri de acoperișuri. Aceste avantaje ar fi reducerea schimbărilor termice, îmbunătățirea microclimatului local, reținerea apelor pluviale. Cum se face un acoperiș verde?
Când mergem pe stradă aceste tipuri de acoperișuri pot fi dificil de observat, dar acoperișurile „verzi” au început să se răspândească în centrele urbane din foarte multe țări europene. Acestea reprezintă o nouă tendință în arhitectură modernă și „durabilă” și au drept scop creșterea valorii ecologice a clădirii.
De ceva timp, și în România a început să se implementeze această metodă. De exemplu, în anul 2017, Asociația Cartier Aviației a început un asemenea demers, realizând acest proiect, cu ajutorul IKEA România prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, gestionat de Fundația Comunitară București. Este vorba despre proiectul “Acoperișul Verde” prin care acești tineri doresc să realizeze cât mai multe astfel de suprafețe pe blocurile de locuințe din cartierul Aviației și București.
Ce înseamnă un acoperiș verde? În primul rând, trebuie să știți că sunt folosite diferite varietăți de plante suculente, cățărătoare și verzi, ce crează o pătură verde, și oferă inclusiv izolarea termică și acustică.
Care sunt atunci avantajele practice ale acestor soluții complet verzi?
Deși costurile pe viitor la factură de energie sunt reduse destul de mult, economisirea de energie nu se numără printre cele mai importante aspecte pentru care trebuie evaluate asemenea intervenții. Principalul avantaj al unui acoperiș verde este reducerea șocurilor termice de pe acoperișurile clădirilor, în special cele plate (blocuri sau zone comerciale ori industriale) care vara pot atinge temperaturi de 80-90 grade Celsius în timpul zilei. Plantele protejează și mențin o temperatura constanța a suprafeței respective.
Astfel, aceste sisteme sunt o soluție excelență în contextul reamenajării urbane care ar trebui să implice cartiere întregi din București, dar să se extindă și în alte orașe ale țării unde există aceeași problema a supra încălzirii. Aceste acoperișuri verzi trebuie construite pentru a îmbunătăți microclimatul și a scădea temperaturile medii înregistrate în lunile de vara, care sunt mai mari față de zonele rurale. De asemenea, un acoperiș verde poate să absoarbă până la la 60-90% din apă de ploaie, dacă substratul de sol este suficient de ridicat, reducând mult problemele de canalizare din oraș.
Un astfel de acoperiș „ecologic” poate fi construit atât pe clădiri noi, cât și că înlocuitor pentru acoperișurile existente, pornind întotdeauna de la un proiect de ansamblu, cu verificarea preliminară a încărcărilor statice, a pantelor și a tuturor celorlalte elemente tehnice. Evident, pe măsură ce pantă acviferelor crește, designul devine mai complex și trebuie să includă straturi pentru a menține solul și pentru a evita eroziunea.
Putem avea un acoperiș cu o întreținere redusă, care nu poate fi realizat cu plante predominant grase din genul Sedum. Însă, putem avea și o adevărată grădina pe acoperiș, cu caracteristici similare cu cele ale unei grădini „normale”.
Acoperișul verde este o structura complexă, o acoperire identificabilă prin prezența unei vegetații uneori foarte bogate, în funcție de complexitatea proiectării. Deși începuturile sunt timide și populația nu cunoaște încă toate beneficiile unui asemenea proiect, primii pași au fost făcuți. Prin promovarea unor proiecte precum “Acoperișul Verde” sperăm că pe viitor să avem cât mai multă vegetație în marile zone urbanizate, lucru ce ne va oferi numai beneficii.
Byautor_iasi2 (iasi4u.ro)