Chiar la noi pe acoperiș, unul dintre spațiile verzi amenajate în București, am avut norocul să vedem în România o molie colibri sau molie sfinx, “Macroglossum stellatarum”, un reprezentant aparte și inedit al ordinului Lepidoptera (al fluturilor și moliilor) pe cale de dispariție din cauza climatului.
Mediul urban
Prezența acoperișurilor verzi dezvoltă rata creșterii biodiversității în mediul urban. Tipul și numărul animalelor și plantelor prezente va depinde de tipul de acoperiș verde instalat. S-a dovedit că sistemele simple de pătură de sedum au beneficii pentru o gamă largă de specii de nevertebrate.
Mediile verzi pot fi proiectate special pentru a reproduce anumite condiții de sol, înlocuind habitatul pierdut prin procesul de constructive și impermeabilizare, ducând la îmbunătățirea ecologiei orașelor. Cercetări detaliate din Elveția și Regatul Unit au arătat că acoperișurile verzi extinse proiectate ecologic pot oferi un habitat bun pentru fauna sălbatică.
Există și limitări în ceea ce privește reproducerea habitatului la nivelul solului, deoarece acoperișurile verzi sunt medii „stresate”, nu numai din cauza solurilor superficiale utilizate, dar și de efectul de uscare al vântului și al soarelui. Un acoperiș verde bine conceput pentru biodiversitate ar trebui să aibă o adâncime variată a substratului și să beneficieze de o plantare și însămânțare cu o gamă largă de flori sălbatice. Prin aplicarea acestor principii, multe specii interesante de nevertebrate native, albine sălbatice, fluturi și anumiți gândaci își vor găsi reședința pe acoperișurile verzi. Florile sălbatice sunt deosebit de bune pentru polenizatori.
Cercetare
Cercetări detaliate din Elveția și Regatul Unit au arătat că acoperișurile verzi extinse proiectate ecologic pot oferi un habitat bun pentru fauna sălbatică. English Nature admite următoarele beneficii aduse asupra biodiversității:
Contribuirea la remedierea zonelor cu deficiențe, adică furnizarea de habitate noi în zone care sunt lipsite de prezenţa habitatelor sălbatice.
Crearea de legături noi într-o rețea intermitentă de habitate, facilitând astfel mișcarea și dispersia animalelor sălbatice.
Furnizarea de habitat suplimentar pentru specii rare, protejate sau importante la nivelul ecosistemelor.
Efecte pozitive asupra dezvoltării plantelor
Acoperișurile verzi extensive tind să devină păşuni şi comunităţi bogate în ierburi care se auto-susţin în mod natural. Cele intensive au nevoie de un nivel mai ridicat de gestionare și întreținere. O serie de studii din Marea Britanie a nuanțat mai precis efectele pozitive pe care terasele verzi le aduc pentru comunităţile de plante.
La nivel național s-au înregistrat specii rare de muşchi pe un acoperiș din sud-estul Londrei. Un studiu din 2005 a menționat că un număr de plante de interes pentru conservare au fost însămânțate pe acoperișul Eden Project cu rezultate foarte bune, inclusiv potcoava și vătămătoarea, specii importante pentru fluturi și nevertebrate rare, cum ar fi albinele cu bandă brună (Bombus humilis).
Un sprijin pentru nevertebrate
În coridorul de est al Tamisei, o serie de lucrări de pietriș superficial și terenuri abandonate sprijină o concentrare remarcabilă de specii de nevertebrate cu restricții la nivel national, incluzând albinele cu bandă brună (Bombus humilis) și albina ascuțită carder (Bombus sylvarum), ambele fiind specii ale planului de acțiune pentru biodiversitate, în Marea Britanie.
Beneficii pentru păsări
Acoperișurile verzi pot furniza beneficii substanțiale pentru păsări. Studiile au arătat că terasele verzi clasice oferă habitat pentru specii mai obișnuite, în timp ce terasele special concepute pentru a imita habitatele din țesutul urban vor beneficia de specii mai puțin frecvente, cum ar fi codroșul. Acoperișurile verzi oferă posibilitatea de a beneficia de planul de acțiune locală a biodiversității pentru codruş, vrabia de casă şi ciocârlie.