acoperisul-verde

Acoperișul verde

Ce este un acoperiș verde?

Un acoperiș verde este o terasă naturală decorată cu plante indigene, tufe, flori, chiar și copaci, în funcție de sol și de tipul de acoperiș ales, o grădină de acoperiș care transformă spațiile goale, neutilizate de pe suprafața blocurilor gri, comuniste într-o oază de verdeață ce ne recompensează cu numeroase beneficii, atrăgând după sine costuri mai mici de întreținere, dar și crescând valoarea imobilelor.

ce-este-un-acoperis-verde
despre-proiect

Acoperișul verde

Acoperișul Verde, cât și alte proiecte marca Asociația Cartier Aviației vin în sprijinul tuturor locuitorilor mediului urban, unde zona verde naturală s-a diminuat dramatic în ultimii ani din cauza construirii abundente.

Sistemul tehnic de acoperiș verde pentru terasele blocurilor este folosit pe scară largă de mulți ani în Europa și SUA, dar necunoscut în România chiar și pentru profesioniști.

Există șapte milioane de metri pătrați de terase doar în București, acoperișuri de bitum neutilizate, ce se încălzesc până la 80° C vara, creând un efect de “insulă de căldură” cu implicații majore.

Am implementat deja o dovadă a conceptului în București prin trei terase distincte, un experiment unic în România.

terasa-ikea-panoramic

În acest spirit și din dorința de a obține un sprijin, ne-am înscris proiectul la Climathon Bucharest 2019, un eveniment dedicat schimbărilor climatice și a impactului asupra orașului, ce s-a desfășurat simultan în principalele orașe din lume, încercând să rezolve cele mai mari provocări într-un hackathon de 24 de ore.

logouri-despre-proiect-color

Impact Hub Bucharest a adus hackathon-ul destinat soluțiilor pentru schimbările climatice și la București, la inițiativa EIT Climate-KIC, iar Asociația Cartier Aviației s-a numărat printre câștigători, reușind să obțină resursele necesare implementării proiectului, mulțumită Urban Monkey, care și-a propus să transforme Bucureștiul într-un spațiu mai verde revitalizând grădinile și oferind 5000 de euro pentru cea mai bună soluție.

Soluția noastră abordează poluarea aerului, efectul insulei termice, biodiversitatea, gestionarea apei pluviale, economiile de energie, izolarea termică și fonică, grădinile urbane.

În ceea ce privește viziunea noastră pe termen lung, ne-am dori să sporim creșterea comunității verzi și să implementăm cu ajutorul primăriilor, un program urban al sistemului de acoperiș verde, ce ar trebui suprapus proiectelor de reabilitare termică a blocurilor.

Prin amenajarea acoperișurilor verzi, România ar recăpăta o parte din oxigenul pierdut prin defrișările masive. În afară de avantajele practice pe care un acoperiș verde le oferă, amenajarea unei terase verzi asigură și un loc de recreere, relaxare, contact cu natura, dar și cu comunitatea, fiind un mediu prielnic interacționării și formării de legături între vecini.

Fiecare acoperiș verde este unic în ceea ce privește aspectul, căci fiecare are un ritm propriu de dezvoltare, iar mix-ul de plante cultivat îl alegi chiar tu.

Asociația Cartier Aviației

În 2016, ne-am propus să vedem cât mai mult spațiu verde pe acoperișurile clădirilor din București. Am pus bazele Asociației Cartier Aviației și ne-am convins prietenii să ni se alăture. Născuți și crescuți aici, dar și noi veniții pentru care cartierul a devenit acasă. Este singura asociație care a implementat sistemul de green roof pe un bloc comunist de locuințe.

Suntem un grup tânăr, dinamic, optimist și activ în problemele civice, urmărind, fără preconcepții, ritmul și cadrul de dezvoltare al societății în care ne desfășurăm activitatea zilnic.

Ne-am adunat experiențele, viziunile și energia și le-am concentrat în proiectele Asociației. Până acum, am reușit să înverzim trei terase de bloc. Ca scop principal, Asociația Cartier Aviației are în vedere dezvoltarea, promovarea și sprijinirea comunității din cartier și a orașului, prin proiecte ce vizează mediul, aria de sport și sănătate, infrastructura și mediul social-cultural.

poza_despre-asociatie-panoramic_cart.-aviatiei_google

Avantaje

Avantajele amenajării unui acoperiș verde sunt multiple, demonstrând importanța și potențialul acestora în îmbunătățirea calității mediului, a sănătății populației și calității vieții.

Beneficiile oferite sunt grupate în trei categorii: financiare, de mediu și practice.

Extensiv

Acoperișul de tip extensiv presupune un strat foarte subțire de sol pe care cresc plante.

Intensiv

Acoperișul de tip intensiv poate arăta ca orice altă grădină cu flori, tufe și chiar copaci.

Tipuri de acoperiș

Grădini de acoperiș cu flori, tufe, chiar și copaci sau plante indigene care nu necesită aproape deloc îngrijire, felul în care alegem să amenajăm terasele diferențiază două tipuri de acoperiș: extensiv și intensiv.

Acestea se disting prin grosimea stratului de pământ in funcție de structura de rezistență din proiect. In practică, există, de asemenea semi-extensiv si semi-intensiv, care diferă prin tipul de plante cultivate.

Elemente sistem

Un acoperiș verde este parțial sau complet acoperit cu un strat de vegetație, în funcție de tipul de acoperiș (intensiv sau extensiv), având în substrat o membrană impermeabilă.

Majoritatea acoperișurilor verzi au mai multe straturi: un strat impermeabil sau o membrană, un strat ușor de drenaj alcătuit din materiale poroase, capabile să rețină apă, un strat geo-textil pentru a preveni particulele fine de sol să înfunde stratul de drenaj și respectiv substratul propriu zis.

elemente-sistem
biodiversitate

Biodiversitate

Acoperișurile verzi ajută la creșterea biodiversității în interiorul orașelor, asigurând beneficii substanțiale pentru plante, nevertebrate și păsări. Acoperișurile extinse natural, cu întreținere redusă, sunt refugii importante pentru floră și faună.

Albinele sălbatice, fluturii și anumiți gândaci găsesc hrană și adăpost. Florile de sedum asigură materie pentru polenizatori, în special pentru albine la sfârșitul lunii iunie. Terasele tind să devină pășuni și comunități bogate în ierburi care se auto-susțin în mod natural, și pot furniza beneficii substanțiale pentru păsări.

Istorie

În ultimele decenii, mai multe țări din Europa de Vest și de Nord precum Germania, Elveția, Olanda, Franța, Belgia, Scandinavia, și-au concentrat interesul asupra soluțiilor ecologice, durabilității și biodiversității. În prezent, sistemul tehnic de green roof face parte din strategia de mediu a numeroase orașe și metropole.

Primul acoperiș verde în România datează din 1938. În explozia imobiliară și dezvoltarea accelerată în care se afla capitala în perioada respectivă, Eugen Botez și Leon Garcia implementează acest proiect arhitectural pe un imobil de nouă etaje din apropierea Pieței Rosetti. Arhitectura moderna, alăturată celor mai noi tehnologii ale vremii conturează un București dinamic, puternic conectat la ce se petrecea în vest.

babylon
manual

Manual de bune practici

Știm că totul se mișcă cu rapiditate, fie că ai un program încărcat la job sau ești pe drum călătorind. Așa că am creat pentru tine un manual online, la un click distanță pe gadget-ul tău preferat. O lectură educativă gata de calătorie!

Pentru a putea descărca Manualul de bune practici “Acoperișul Verde” avem nevoie de nume, prenume și adresa ta de email.